Polaganje Za Motor Autoskola Safe Start

Polaganje za motor

U Republici Hrvatskoj, vožnja motora je ne samo popularan način kretanja, već i strast mnogih ljubitelja brzine i slobode na cestama. Da biste se legalno kretali na svom ljubimcu, morate položiti odgovarajući ispit i dobiti dozvolu za vožnju motora. U ovom članku, istražit ćemo uvjete za polaganje motora u Republici Hrvatskoj, različite kategorije vozila koje postoje, i što sve ljudi trebaju znati o dobivanju dozvole za motor.

Uvjeti za polaganje motora u Republici Hrvatskoj

Kako biste položili ispit za vožnju motora u Republici Hrvatskoj, morate ispuniti određene uvjete:

Dobna Granica: Ako želite voziti A kategoriju morate biti stariji od 24 godine, odnosno 20 godina ako imate već položeno za A2 kategoriju. Ako želite voziti skuter manje snage, dovoljno je da imate 15 godina za kategoriju AM, ili 16 godina ako želite polagati za A1 kategoriju, dok je za A2 kategoriju potrebno biti stariji od 18 godina.

Teorijski Ispit: Nakon što ispunite dobne uvjete, morate položiti teorijski ispit koji obuhvaća pravila cestovnog prometa i sigurnost na cesti. Za najbolju pripremu prije nego izađete na teorijski ispit svakako možete kod nas upisati željenu kategoriju.

Praktična Obuka i Ispit: Nakon uspješno položenog teorijskog ispita, slijedi praktična obuka i ispit. Ovisno o kategoriji koju želite voziti, dužina obuke varira. Mi u našoj autoškoli pružamo stručno vođenje kroz vožnju motora, gdje ćete naučiti osnove i razvijati vještine potrebne za sigurno upravljanje vozilom.

Liječnički Pregled: Prije nego što podnesete zahtjev za ispit, morat ćete proći liječnički pregled kako biste dokazali svoju tjelesnu i psihičku sposobnost za vožnju motora.

Pogledajte kako se pravilno radi osmica na poligonu:

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Autoškola Safe Start (@safestart_autoskola)

Kategorije vozila za motor

U Republici Hrvatskoj postoje različite kategorije vozila za motor, koje odražavaju različite snage i vrste vozila. Evo glavnih kategorija:

AM Kategorija: Ova kategorija omogućuje vožnju mopeda ili lakih četverocikala  s cilindrom od najviše 50 cm³ i najvećom brzinom od 45 km/h. Minimalna dob za ovu kategoriju je 15 godina.

A1 Kategorija: u ovoj kategoriji nalaze se motocikli sa ili bez bočne prikolice radnog obujma motora do 123 cm3 i koji imaju najveću snagu od 11 kW te odnosom snage i mase koja ne prelazi 0,1 kW/ kg. U A1 kategoriju također spadaju motorna vozila na tri kotača čija snage nike veća od 15 kW. Najniža starosna dob za polaganje je 16 godina. Nakon dvije godine iskustva, možete preći na A2 kategoriju.

A2 Kategorija: S iskustvom od dvije godine u A1 kategoriji, možete preći na A2 kategoriju. Ova kategorija dozvoljava vožnju motora s najvećom snagom od 35 kW i omjerom snaga i mase koja ne smije prelaziti 0,2 kW/kg.

A Kategorija: Najviša kategorija omogućuje vožnju motora sa ili bez bočne prikolice, te ova kategorija nema ograničenja snage. Namijenjena je vozačima starijim od 24 godine ili osobama s dvogodišnjim iskustvom ako imate položenu kategoriju A2. Ako nemate položenu A2 kategoriju a napunili ste 21 godinu te želite voziti motorna vozila na tri kotača čija je snaga veća od 15 kW također imate pravo na polaganje ispita za A kategoriju.

Kada ispunite uvjete i položite ispite za vožnju motora, dobit ćete dozvolu za vožnju motora koja će odgovarati kategoriji koju ste položili. Važno je napomenuti da je nošenje zaštitne opreme, uključujući kacigu, pravno obavezno prilikom vožnje motora u Republici Hrvatskoj. Također, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga strogo je zabranjena.

Vožnja motora u Republici Hrvatskoj zahtijeva poštovanje određenih uvjeta i propisa. Svaka kategorija motora ima svoje specifične zahtjeve, a s obzirom na dob i iskustvo, možete odabrati kategoriju koja vam odgovara. Važno je da se pridržavate prometnih pravila i sigurno uživate u vožnji na cestama.

Podijeli članak

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)