psihotest-za-vozacki---autoskola-safe-start

Psiho test za vozački

Psiho test za vozački ispit služi za procjenu psiholoških sposobnosti, osobina i stanja vozača kako bi se osigurala sigurnost u prometu. Psiho test se obično provodi u sklopu medicinske provjere i može uključivati testove koji mjere sposobnosti poput brzine reakcije, koordinacije ruku i očiju, vizualne percepcije i pažnje.

Osim toga, psiho test se obično koristi i za procjenu psiholoških osobina vozača, kao što su stabilnost emocija, sklonost riziku, agresivnost i samokontrola. Ove osobine mogu utjecati na ponašanje vozača u prometu i mogu biti pokazatelj mogućih problema u vožnji.

Psiho test za vozački ispit također može biti koristan za identificiranje potencijalnih problema s mentalnim zdravljem, poput depresije, tjeskobe ili drugih poremećaja koji mogu utjecati na sposobnost vožnje. To može biti važno u procjeni sigurnosti vozača i drugih sudionika u prometu.

Od čega se sastoji psiho test?

Psiho test za vozački ispit može se sastojati od različitih testova i procedura, ovisno o zahtjevima zakonskih propisa u određenoj zemlji. Međutim, neki od najčešćih testova koji se koriste u psiho testovima za vozački ispit uključuju:

Test vizualne percepcije – ovaj test se obično sastoji od prikaza slika i simbola koje ispitanik treba identificirati i procijeniti u skladu s određenim zadacima.

Test koordinacije ruku i očiju – ovaj test obično uključuje praćenje pokretnog objekta prstima ili drugim sredstvom dok se istovremeno prati drugi objekt.

Test reakcije – ovaj test obično uključuje praćenje objekta i brzo reagiranje na signal.

Test psiholoških osobina – ovaj test obično uključuje upitnik koji ispituje psihološke osobine vozača, poput njihove sklonosti riziku, stabilnosti emocija, samokontrole i agresivnosti.

Testovi kognitivnih sposobnosti – ovaj test uključuje procjenu kognitivnih sposobnosti, kao što su pažnja, koncentracija, pamćenje i druge sposobnosti koje su važne za sigurno upravljanje vozilom.

Osim ovih testova, može se provesti i intervju s licenciranim psihologom ili psihijatrom kako bi se procijenilo opće zdravstveno stanje, mentalno zdravlje i druge relevantne faktore.

Prolaznost psiho testa

Prolaznost psiho testa za vozački ispit ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući zemlju, državu ili regiju u kojoj se test provodi, kao i kriterije koji se koriste za procjenu psiholoških sposobnosti i osobina vozača.

U nekim zemljama, prolaznost psiho testa može biti vrlo visoka, dok u drugima može biti prilično niska. Na primjer, u nekim zemljama postoji minimalna dobna granica za vozače, a psiho test se koristi uglavnom kako bi se procijenile sposobnosti mladih vozača. U drugim zemljama, psiho test može biti obavezan za sve vozače.

Važno je napomenuti da se psiho test obično koristi kao jedan od mnogih kriterija za procjenu sposobnosti vozača za sigurnu vožnju. Drugi čimbenici koji se uzimaju u obzir mogu uključivati medicinsko stanje vozača, povijest prometnih prekršaja i kazni, kao i provjeru vozačke sposobnosti i znanja.

S obzirom na to da je svaki slučaj individualan, nemoguće je dati općeniti odgovor o prolaznosti psiho testa za vozački ispit. Ipak, u većini slučajeva, vozači koji su zdravi, psihološki stabilni i sposobni upravljati vozilom trebali bi proći psiho test bez problema.

U Hrvatskoj, prolaznost psiho testa za vozački ispit ovisi o različitim faktorima, uključujući psihološko zdravlje vozača, njihove kognitivne sposobnosti i sposobnosti upravljanja vozilom. Prolaznost psiho testa ne može se precizno utvrditi jer ovise o individualnom slučaju i procjeni psihologa koji provodi test.

Ipak, u Hrvatskoj se psiho test obavezno provodi za vozače koji prvi put stječu vozačku dozvolu za neku kategoriju vozila, za vozače koji obnavljaju dozvolu nakon 10 godina od njezina isteka ili nakon gubitka svih bodova te za vozače koji obnavljaju dozvolu nakon određenih zdravstvenih stanja ili operacija.

Prema podacima Hrvatskog autokluba (HAK), u 2019. godini je od 67.283 kandidata koji su pristupili psiho testu, njih 62.163 (oko 92%) prošlo test i steklo pravo na polaganje vozačkog ispita. Ovi podaci se odnose samo na kandidate koji su pristupili psiho testu, a ne na ukupan broj kandidata koji su se prijavili za vozački ispit. Stoga, ukupna prolaznost vozačkog ispita u Hrvatskoj može biti niža.

Što u slučaju ne prolaska psiho testa?

Ako ne prođete psihološki test za vozački ispit, najbolje je da se obratite svom liječniku ili psihologu kako biste dobili savjet i podršku. Oni će moći procijeniti vaše trenutno stanje i preporučiti vam najbolji način djelovanja.

U nekim slučajevima, možda će biti potrebno da se podvrgnete dodatnim testovima ili terapiji kako biste poboljšali svoje emocionalno stanje ili kognitivne sposobnosti. Nakon što postignete potrebni napredak, možete se ponovno prijaviti za vozački ispit i pokušati proći psihološki test.

Ako se utvrdi da vaše stanje ozbiljno utječe na vašu sposobnost upravljanja vozilom i sigurnost u prometu, može se odlučiti da vam se privremeno ili trajno onemogući polaganje za vozačku dozvolu. Stoga je važno obratiti se stručnjaku kako biste dobili savjet i podršku u takvoj situaciji.

Primjer psiho testa za vozački

Psihološki testovi za vozački ispit obično su osmišljeni kako bi procijenili vaše kognitivne i emocionalne sposobnosti, kao i vašu spremnost da se pridržavate prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Primjeri takvih testova mogu uključivati sljedeće:

  1. Testovi inteligencije i kognitivnih sposobnosti – Ovi testovi mogu mjeriti vaše sposobnosti poput pažnje, koncentracije, brzine procesuiranja informacija, kratkoročne memorije, rješavanja problema i vizualno-prostorne percepcije.
  2. Testovi osobnosti – Ovi testovi mogu mjeriti vaše karakteristike ličnosti, poput vaše emocionalne stabilnosti, ekstrovertnosti, savjesnosti, otvorenosti i ljubaznosti. Ove karakteristike mogu biti važne u procjeni vašeg ponašanja u prometu i pridržavanja prometnih propisa.

  3. Testovi reakcije – Ovi testovi mogu mjeriti vašu sposobnost brzog i preciznog reagiranja na različite situacije u prometu, poput ubrzavanja, kočenja ili skretanja.

  4. Testovi vizualne percepcije – Ovi testovi mogu mjeriti vašu sposobnost razlikovanja boja, procjenu dubine i percepciju brzine. To su važne sposobnosti koje su povezane s vašom sposobnošću procjene udaljenosti, brzine i opasnosti u prometu.

  5. Testovi stresa – Ovi testovi mogu mjeriti vašu sposobnost upravljanja stresom u prometu, kao što su gužve, loše vremenske uvjete ili neočekivani događaji u prometu.

  6. Testovi vozačkih navika i ponašanja – Ovi testovi mogu mjeriti vaše znanje o prometnim propisima, vaše navike vožnje i vaše ponašanje u različitim situacijama u prometu.

Važno je napomenuti da se psiho testovi za vozački ispit mogu razlikovati ovisno o državi i vrsti vozačkog ispita koji pokušavate položiti.

Primjer psiho testa možete preuzti ovdje.

Podijeli članak

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)